September 27 - 29, 2023
and
September 27, 2023 (Wednesday) at 9:30
World food security depends on food production, access to food and its availability at affordable costs. Food production in turn is determined by the genetic potential of crop varieties, their agronomic management, growing environment and genotype x environmental interactions. Often, crop plants witness environmental stresses, which could be either short or long term, intermittent or persistent. These stressors like drought, heat, salinity and flooding may occur singly or in combination. Both genetic and management solutions are needed to cope up with such stresses to infuse tolerance/resilience for sustainable agriculture and food security.
Climate changes are witnessed globally which are marked by erratic changes in diurnal regimes, rainfall patterns, frequent droughts, floods and high and low temperatures. The average global temperature has risen by 0.9 ℃ since the nineteenth century, mainly due to greenhouse gas (GHG) emissions. This rise is expected to be 1.5 ℃ by 2050 or may be even more. Due to deforestation, GHG emission is increasing and as a result soil, water bodies and air are being polluted. The resultant land degradation, deforestation and desertification may pose serious threat on crop productivity hence food security.
More information see brochure.pdf
Die Welternährungssicherheit hängt von der Nahrungsmittelproduktion, dem Zugang zu Nahrungsmitteln und ihrer Verfügbarkeit zu erschwinglichen Kosten ab. Die Nahrungsmittelproduktion wiederum wird
durch das genetische Potenzial der Pflanzensorten, ihre agronomische Bewirtschaftung, die Anbauumgebung und die Wechselwirkungen zwischen Genotyp und Umwelt bestimmt. Kulturpflanzen sind häufig
Umweltbelastungen ausgesetzt, die entweder kurz- oder langfristig, intermittierend oder anhaltend sein können. Diese Stressoren wie Dürre, Hitze, Salzgehalt und Überschwemmungen können einzeln
oder in Kombination auftreten. Es sind sowohl genetische als auch Managementlösungen erforderlich, um mit solchen Belastungen fertig zu werden und Toleranz/Resilienz für eine nachhaltige
Landwirtschaft und Ernährungssicherheit zu schaffen.
Weltweit werden Klimaveränderungen beobachtet, die durch unberechenbare Änderungen des Tagesablaufs, Niederschlagsmuster, häufige Dürren, Überschwemmungen sowie hohe und niedrige Temperaturen
gekennzeichnet sind. Die durchschnittliche globale Temperatur ist seit dem 19. Jahrhundert um 0,9℃ gestiegen, hauptsächlich aufgrund von Treibhausgasemissionen (THG). Dieser Anstieg wird bis 2050
voraussichtlich 1,5 ℃ oder sogar noch mehr betragen. Durch die Entwaldung nehmen die Treibhausgasemissionen zu und in der Folge werden Böden, Gewässer und Luft belastet. Die daraus resultierende
Bodendegradation, Entwaldung und Wüstenbildung können eine ernsthafte Bedrohung für die Ernteerträge und damit für die Ernährungssicherheit darstellen.
Weitere Informatinen siehe brochure.pdf
African Asian Studies Promotion Association
Afrikanisch-Asiatische Studienförderung e.V.
MAHATMA GANDHI HOUSE
Karl Fritz Heise-Hall
Theodor-Heuss-Str. 11
37075 Göttingen / Germany
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International Foundation for Substainable Development in Africa and Asia
(in the AASF e. V.),
Goettingen, Germany
Website: https://www.aasf.de/ifsdaa/international-conference-2023/
African Asian Studies Promotion Association
Mahatma Gandhi-House, Theodor-Heuss-Str. 11
37075 Goöttingen, Goettingen, Germany
Website: https://www.aasf.de/
last update:
September 25, 2023 / 10.00 MEZ